Reizen binnen de EU? Gebruik het COVID-certificaat

Een COVID-certificaat bewijst dat u Covid Safe (Covid veilig) bent.? Dat betekent dat u kunt reizen voor uw werk, of om privéredenen. Het maakt vrij reizen binnen de Europese Unie (EU)? mogelijk zonder bijkomende veiligheidsrisico’s.

Er zijn verschillende opties om uw persoonlijke COVID-certificaat te verkrijgen. De meest eenvoudige is door de CovidSafeBE-app te installeren en u aan te melden via uw identiteitskaart of met de'itsme'-app. Gelieve er rekening mee te houden dat u niet direct uw vaccinatie zal terugvinden. Normaal gezien zou dit binnen de 72 uur na uw vaccinatie in orde moeten zijn. 

U kunt uw certificaat ook downloaden via www.mijngezondheid.be (aanmelden via uw identiteitskaart of de 'itsme'-app) of u kunt uw certificaat ook per post laten toesturen. Voor deze laatste optie belt u het nummer 078 78 78 50 en geeft u uw rijksregisternummer door. 

Er bestaan drie verschillende soorten certificaten:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat u (volledig) gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus
  • Met een testcertificaat kunt u bewijzen dat u een COVID-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was
  • Een herstelcertificaat toont aan dat u hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve COVID-19-test.

Vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie het coronacertificaat gebruiken. In België is het certificaat nu al beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat alle landen het daarom nu al kunnen lezen of zullen aanvaarden. De regels kunnen ook per land nog afwijken na 1 juli. Bekijk ook de COVID reisadviezen van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Meer info over het COVID-certificaat vindt u op www.covidsafe.be.

Mogelijk vindt u ook een antwoord op uw vraag via de FAQ.

 
maandag 28 juni 2021 15.12 u.